Sluit deze pagina

Het centrale loket voor al uw vragen over 
wonen, welzijn, zorg en inkomen


Kinderen en kostgeld

Thuiswonende jongeren met een (volledige) baan hebben over het algemeen hoge bedragen vrij te besteden. Dit geld wordt vaak uitgegeven aan zaken zoals uitgaan, kleding, een mobiele telefoon enzovoort. Zodra jongeren echter zelfstandig gaan wonen, ervaren ze ineens dat hun bestedingsruimte veel kleiner wordt, en dat de huur, boodschappen, en gas- en lichtrekening toch veel duurder uitvallen dan ze hadden verwacht. Studenten die een kamer huren, betalen al gauw een huur van Ä 160,- tot Ä 225,- per maand...
Dan is het eigenlijk best handig als jongeren via kostgeld al ervaren hebben dat het levensonderhoud geld kost. Maar welke huishoudelijke uitgaven tellen mee voor de berekening van het kostgeld? Dat leest u hieronder.

  • Huur/hypotheek

  • Gemeente- en waterschapsbelastingen

  • Telefoonkosten

  • Meubilair en stoffering

  • Voeding

  • Waskosten

  • Overige kosten

Bij de vaststelling van het kostgeld hangt een en ander uiteraard af van de hoogte van het inkomen van uw zoon of dochter. Als u alle genoemde kosten doorberekent, kan het kostgeld vrij hoog uitvallen. Afhankelijk van het inkomen van uw kind, kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de woonkosten en de voeding door te berekenen.

Voor de hoogte van het kostgeld bestaat geen standaardbedrag. Op basis van financiŽle gegevens kunt u een berekening maken, via de website van NIBUD (LET OP: hiervoor worden kosten in rekening gebracht via de telefoon). 

Het inkomen van uw inwonende kind kan gevolgen hebben voor uw eigen inkomsten. Zeker voor een alleenstaande ouder kan het inkomen van een kind nadelig zijn. Te denken valt hierbij onder andere aan de hoogte van de bijstand, huurtoeslag en alleenstaande ouderkorting. Het maakt in al deze gevallen overigens niet uit of uw zoon of dochter kostgeld betaalt of niet.

Wilt u meer informatie of heeft u andere vragen, dan kunt u contact opnemen met de cliŽntadviseurs van De Vraagwijzer, Maasstraat 28 Weert.  
Tel:
0495 - 69 79 00
of stel uw vraag via het vragenformulier.

Disclaimer
De Vraagwijzer is zorgvuldig als het gaat om het geven van correcte en actuele informatie aan de bezoekers van de website.
Wij kunnen echter niet garanderen dat deze informatie in alle gevallen foutloos, volledig en actueel is. Ook genoemde tarieven e.d. kunnen inmiddels zijn aangepast. Evenmin is De Vraagwijzer verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waar naar wordt verwezen. Daarom kunnen aan de informatie op deze website geen rechten worden ontleend. Voor de juiste informatie adviseren wij u om telefonisch of per e-mail de actuele gegevens na te vragen.

(24 augustus 2007)

Sluit deze pagina